Dia Bilgi Bankası
Mağazacılık Yönetimi

DİA Mağazacılık Yönetimi hakkında.

Mağazacılık Yönetimi

PROMOSYON modülünde yer alan en ucuzu seçeneği; Dia ana ekranında bulunan cari seçeneğinde, satış ve fiyatlandırma bölümü ardından promosyonlar alanına giriş yaptıktan sonra  alt menüde bulunan [F4] Ekle butonuna tıklanarak belirlenen promosyon tanım kartı oluşturulur.

Belirlenen promosyon açıklamasının girişi yapılır.  Girişi yapılan promosyonun hangi tarihler aralığında olacağı belirlenir. Yapılacak olan promosyon sadece belirli cariler için promosyon geçerli ise cari seçimleri gerçekleştirilir. Carileriniz gruplanmış ise; grup kodu seçeceğiniz cari gruba göre promosyonu uygulanmasını sağlayabilirsiniz. Promosyon ürünleri seçimini gerçekleştirdikten sonra şartı-koşulu/miktar alanına promosyon için geçerli olan ürün sayısı girişi yapılır. Promosyon türü belirlenmesinin ardından promosyon indirim oranı girilerek kayıt işlemi gerçekleştirilir.

Satış faturasında iken ilgili stokları seçikten sonra [F12] Diğer seçeneğinde yer alan Promosyon Uygula seçeneği ile promosyonunuzu uygulayabilirsiniz.

Müşteri sadakati yakalamak amacıyla yapılan ve adına sadakat kart sistemi denilen bu uygulama sayesinde sadakat kart numarasına sahip müşteri kartları için belirli şartların sağlanması durumunda puan kazandırabilir ve bu puanların harcama koşullarını belirleyebilirsiniz.

Örneğin; X Marka ürün alımlarında %5 puan kazanabilir veya 5. Alışverişinde 25 TL puan kazabilir. Bu puanlarını dönem sonuna kadar kullanabilir şeklinde senaryolara göre işlemler gerçekleştirebilirsiniz.

DİA Üzerinden Uygulanacak Adımlar Şu Şekildedir;

Cari kartı Diğer sekmesinde yer alan Sadakat Kart No kısmına manuel olarak bir numara girilir.

 
Sadakat numarasına sahip Müşteri/Cariler kartları için hangi şartlarda puan kazanılacağını ve bu puanların harcama şartları Puan Kampanya Listesi ekranı üzerinde tanımlaması gerçekleştirilir. Puan Kampanya Listesinden eklenen Puan Kampanyası ile kazanılacak puanların belirli bir tutara göre birbirinden farklı malzeme filtrelenmesi yaparak (Örneğin; Grup, özel kod, Marka vb. ), belirli ödeme planına veya fiyat grubuna bağlı olacak yüzdesel veya tutarsal olarak puan tanımlaması yapılabilir. Burada kazanılan puanların kullanılabileceği tarih aralıkları belirlemesi yapılır.
 

Mağaza satış ekranı üzerinde gerçekleştirilen satış ile ilgili carilerin sadakat kart numarası girişi sonrası aranılan kriterleri sağlaması durumunda cari kart için bir sonraki harcamasında kullanılmak üzere puan işlemlerini kullanılabilir.

Yapılan puan hareketleri için Puan Hareket sayfası takip edilebilir. Puan hareketlerine öte yandan Cari kart listesi [F12 Diğer] butonu Puan Hareketleri ile de ulaşılabilir.

DİA Ödeme Planı şu şekilde tarif edilebilir; ödeme planı kartı içinde tanımlanan masraf ve indirim yüzdeleri ile satış sırasında ödenen tutar üzerinden indirim uygulanabilmesi veya masraf eklenebilmesi amaçlanmaktadır. Bu şekilde kredi kartı komisyonları ve nakit ödeme durumunda indirim tutarlarının müşteriye yansıtılması kolaylıkla yapılabilmektedir.

Örneğin; yukarıda yer alan resimdeki ödeme planı ile Garanti Bankası Bonus kartlarından %3 masraf alınması sağlanabilmektedir. Masraf tutarı müşterinin ödemesi gereken tutar üzerinden hesaplanması yapılmaktadır. Müşteri, 100 TL kredi kartından tahsil işlemi gerçekleştirilsin dediğinde 3 TL masraf toplam satış tutarına yansıtılacaktır.

İndirim veya masraf tutarı müşterinin ödediği tutar üzerinden hesaplaması yapıldığı için buradaki hesaplama mantığına dikkat edilmelidir.

Yukarıda yer alan örnekte; 240 TL’lik bir satışın 3 farklı ödeme planı (%3 masraf tutarı tanımlanmış bir ödeme planıyla, %3 indirim tanımlanmış bir ödeme planıyla, masraf ve indirim tanımlanması yapılmamış bir ödeme planıyla) kapatılması şeklinde olan tutarları göstermektedir:

  • %3 Masraf: Müşteri kaç TL ödeme yapması durumunda ödediği tutarın %3’unu düştüğümde 240 TL hesaplanmaktadır? sorusuna cevap aranır:
    • 240 TL x 100 / (100 – 3 (Yüzde tutar) ) = 247,42 TL eder
    • 247,42 – (247,42 x 10 / 100) = 240 TL eder
  • %3 İndirim: Müşteri kaç TL öder ise ödediği tutarın %3’unu eklediğimde 240 TL hesaplanır? sorusuna cevap aranır:
    • 100 TL * 100 / (100 + 10 (Yüzde tutar) ) = 233 TL
    •  233+ (233 * 10 / 100) = 240 TL

Bu şekilde bir mantık yürütülmesinin sebebi:
Sonuç: 240TL’lik tutarın 50 TL’si nakit ödemesi gerçekleştirdiğinde ne kadar indirim uygulanmalıdır? 7 TL mi?
Bu mantık karışıklığından ötürü ödeme planındaki masraf ve indirim yüzdeleri müşterinin ödediği tutarlar göz önünde tutularak hesaplanmaktadır.
Farklı mantık: 100 TL’lik bir tutarın tümü nakit ödenmesi %10 indirim hesaplaması neticesinde 10 TL indirim ile net tutar 90 TL hesapladığımızı örnek alalım.

90 TL ödeyerek 10 TL indirim elde edilmesine göre 50 TL ödenerek 5 TL yerine 5,55 TL indirim elde edilmesi gerekmektedir.

DİA Standart prim sisteminin çalışma mantığı aşağıda anlatılmıştır;

  • Cari kartların içerisinde tanımlaması yapılmış olan Satış Elemanı‘na yada işlemi yapan Satış Elemanı‘na göre, faturalar sisteme işlenmesi gerçekleştirir. Harcamaların, masraf takibi gerçekleştirilecekse “Otel Konaklaması, Araç Yakıtı vb.” fişlerde de söz konusu olan ilgili Satış Elemanı seçimi yapılmalıdır. Bu konuya ilişkin parametre ayarlarını için;

  • Satış Elemanı Prim Kartları<scf6020> ekranı üzerinde bulunan, prim formülleri tanımlaması yapılır. Örneğin;
    • İlk alan, prim kazancı getirecek ürünlerin filtrelemesinin yapıldığı alandır. Buradan grupları, ürünleri, türü veya tipi seçilebilmektedir.
    • İkinci alan ise, Formül ve Koşulların, sisteme nasıl tanımlamasının yapılacağının bilgisini verir.
    • Prim bilgilerinde eğer Koşul vermeden Formül girilirse, her üründe %5 primi Satış Elemanına işler.
  • Aşağıda yer alan örnekte; Satış Tutarının KDV’siz hali 1500TL’yi aştığında her üründen %5 primi Satış Elemanına işlenmektedir.

Bu örnekte ise sistem Satış Elemanına prim olarak her üründe Satış Karı‘nın %10’unu işlemektedir.

  • –Örneklerde tanımlaması gerçekleştirilen formüllerde cirodan veya kart dan prim hesaplamalar Satış Elemanı Prim Hareketleri<scf6030> ekranına kayıt olarak işlemektedir.
  • –Burada işlemler sonucu kazanılan hak edişlerin ödeneceği veya ödenmeyeceğini, Satış Elemanı Faaliyet Raporu<scf6000b>‘na incelenerek karar alınabilir. Bu raporun mantıksal işlemesi, toplam net satışları (o dönem içinde yapılan toplam tahsilat detayları) ve o dönem içerisinde bulunan masrafların bilgisini gösterir. Burada dikkat edilmesi husus, o dönem içerisinde gerçekleştirilmiş tahsilatları veren bir rapor olduğu için, o dönemde gelen bir çek ve/veya kart çekiminin, bir önceki ayın ve/veya yılbaşındaki açılış bakiyesine karşılık yapılmış bir işlem olabileceğidir. Eğer dönemsel tahsilat tutar bilgisi işlerden gelenleri karşılayabiliyorsa, işlemleri Burada elde edilen hak edişlerin ödeneceği veya ödenmeyeceğini, Satış Elemanı Faaliyet Raporu‘na incelenerek karar alınabilir.
  •  
  •  
  • düzenli olarak gerçeklemiş demektir. Ama, o dönemde kesilen faturalar için ne kadar ödeme alınmış bu bilgiye ulaşmak isterseniz, rapor buna cevap vermemektedir.
  • –Seçilen bir Fiyat kısmı ile karşılaştırma konusunda, Kar/Zarar Raporu(Fatura) ekranından elde edilir. Bu rapor üzerinde, Satış Elemanı‘na bağlı prim kartlarına tanımlı formülleri ekleyebilir. Bir Satış Elemanı için rakamları görüntüledikten sonra hak ediş ekranı üzerinde tutarları Satış Elemanı’na alacak şeklinde işletilebilir.

Farklı sektörlerde kullanılan “1 alana 1 bedava kampanyaları”, “X ürünü alana Y ürünü %50 indirimli”, “Seçili ürünlerden toplamda 20 tane alımda hediye edilecek ürünler içerisinden de farklı miktarlarda toplamda 10 tane hediye” tarzı kampanyalar DİA Promosyon Modülü ile çözümlenebilmektedir.

DİA Üzerinden İzlenecek Adımlar Şu şekildedir;

İşletmelerde kullanılan farklı promosyon örneklerine ilişkin  ve DİA Promosyon kartlarında bu promosyonların nasıl tanımlaması yapılacağının bilgileri aşağıda açıklanmıştır.

1 Tane X Ürünü Alana, 1 Tane Y Ürünü Bedava

X veya Y Ürünü Alana Z Ürünü %50 İndirimli

X ve Y Ürününü Birlikte Alana Bu Ürünlerden %10 İndirim

Temizlik Ürünlerinden yapılan 50 TL Alışverişlerde %15 İndirim

Temizlik Ürünlerinde geçerli Her 50 TL Alışverişe X Ürünü 5 TL

 

X, Y, Z Ürünü Birlikte 50 TL Alışverişe 10 TL Fatura Tutarı Üzerinden İndirim

X, Y, Z Ürünlerinden Herhangi Birinden 3 Tane Alana W Ürünü %25 İndirimli

Her 100 TL’lik Alışverişe X Ürünü Bedava ama Max 3 Tane X Ürünü Verilebilir

Grup 1 ve 2 Firmalarının Herhangi Bir Üründen 10 Tane Alması Koşulunda, Seçeceği Promosyon Ürün Listesinden Toplamda 10 Tanesi Bedava – (Farklı ürün seçimli şekilde)

İlgili Promosyonun faturadaki uygulama kısmını ele aldığımızda örnek bir satış faturası giriş yaparak promosyona dahil olan ürün seçilip [F12 Promosyon Uygula] butonuna tıklanması durumunda aşağıdaki gibi seçim ekranı karşımıza açılacaktır. Buradan açıklama dahildeki promosyon miktarı girilerek satış faturası oluşturulması sağlanmalıdır.

Herhangi Bir Üründen 100 Adet Alana, Seçeceği Promosyon Ürün Listesinden Bir Üründe 100 Adedi Bedava – (Tek ürün seçimli sekilde)

gerçekleştirmiş olduğumuz tüm promosyon kartlarının faturada nasıl uygulandığına dair yapacağımız örnek bir satış faturasında cari, stok ve diğer bilgilerini tamamlanmasının ardından [F12 Promosyon Uygula] butonuna tıklayarak Promosyonu faturalara yansıtabilirsiniz.

Malların mülkiyet hakkı işletmeye ait olmasının yanında beraber satılmak üzere başka bir işletmeye gönderilmiş olan mallar “Konsinye Mallar” denir. Konsinye işleminde, işlemin yapıldığı andan itibaren herhangi bir satış söz konusu değildir. Malları gönderen işletme, gönderdiği malın bedelini satış sonrası fatura edecektir.

DİA Üzerinden İzlenecek Adımlar Şu Şekildedir

Konsinye işlemlerinde iki durum önem arz etmektedir.

  1. Konsinye mal çıkış (gönderecek olan firma),
  2. Konsinye mal giriş (kabul eden ve satan firma),

Konsinye Mal Çıkışını ele aldığımızda, İrsaliye listesinden [F4 Ekle] -> Satış -> Konsinye Çıkış şeklinde işlem adımları izlenir.

Aşağıda yer alan örnekteki gibi irsaliye girişleri yapılıp aynı zamanda [F12] altında yer alan sipariş fişleri aktar diyerek te siparişlere istinaden Konsinye çıkış işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

Yukarıda 10 adet çıkış işlemi yaptığımız Konsinye malın gönderme işleminin ardından aşağıdaki Stok Listesinden durumuna baktığımızda Fiili ve Gerçek stoku 100 olan ürünümüzden -15 adet fiili stoktan azalma olduğu görülmektedir. Bu durumun sebebi işlemin henüz faturalandırılmadığı ve Ctrl + Enter komutu ile hareketlerini kontrol ettiğimizde İrsaliye ile Konsinye Çıkışının yapıldığı görülmektedir. Bu durumda çıkış işlemini yaptığımız cari henüz işlemden etkilenmemekte, konsinye işlemlerinde borçlanma faturaya göre gerçekleştirilmektedir.

Konsinye Çıkış İrsaliyesi ile gönderimi yapılan malların bir kısmı ya da tamamı belli bir süre sonra satış işleminin gerçekleşmesinin ardından mal gönderen işletme şubesine fatura düzenlmesini gerçekleştirmektedir.

Not: Konsinye alım/satış yapılan işletmeler arasında evrak yoğunluğu sebebiyeti olabileceğinden dolayı her satışta bilgi vermek yerine belli aralıklarla  yapılan satışlar toplanır ve en son faturalandırılma işlemi yapılabilmektedir.

Fatura listesi içinde yer alan [F4 Ekle] -> Satış -> Perakende veya Toptan Satış seçeneği seçilerek, çıkışı gerçekleştirdiğimiz Cari seçilir ve [F12 Konsinye Listesinden Aktar] seçeneğini işaretlemeniz durumunda ekrana açılacak 1. Uyarı da Konsinye Ürün Fatura seçeneğinin seçilip seçilmemesidir.

Bu kısma aynı zamanda detay sekmesinden de ulaşılabilmektedir. Bu alanın işaretli olması fiili miktarda yeniden değişiklik yapılamayacağı için konsinye faturalarında mutlaka işaretli olmalıdır.

Daha sonra açılacak olan Konsinye Listesinden çıkış işlemi gerçekleştirilecek ürünün seçimi yapılır.

Ekrana gelecek 2. Uyarıda “Evet” seçeneğini işaretlemeniz durumunda irsaliyedeki miktarları aktaracak “Hayır” seçeneğini işaretlemeniz durumunda miktarı 0 olarak karşımıza getirecektir.

Uyarıya hayır diyerek 10 adet çıkışını yaptığımız üründen 7 adedini faturalandırdığımızda ve stoklarımızı tekrar kontrol ettiğimizde Fiili stokumuzda da 85 Gerçek Stokumuzda ise 100 adet kalacaktır. 15 Adet daha faturalandırılmayı bekleyen ürün bulunacaktır. Bu takipleri aynı zamanda Konsinye Listesi ekranlarımızdan da yapabilmekteyiz. Bu alanda Stok ve Cari Hesap Bazında ürünlerin çıkışı ve bunlara ilişkin faturalanan miktar bilgileri karşımıza gelecektir.

Birden fazla adrese gönderim gerçekleştirilmesi ve adresler bazında takip edileceğinde ise Sistem Parametreleri ekranından yapılacak <scf.12.63> parametresine göre konsinye listesi cari adrese göre ise Evet seçeneği ile..

Aşağıda yer alan resimdeki gibi liste, adres bazında karşımıza gelecektir. Adres takiplerinde faturalarda mutlaka sevk adresi seçili olması gerekmektedir.

İade işlemlerinde ise İrsaliye Listesinde yer alan [F4 Ekle] -> Satış -> Konsinye Çıkış İade seçeneği işaretlenerek İade edilecek ürün, cari… ve diğer bilgilerin tamamlanması sağlanır.

Örneğin, yukarıdaki ürünümüzden 5 adet iade yapıldığını senaryosunu uygulayalım ve stok listemizi tekrardan incelediğimizde Fiili Stokumuzda 90 Gerçek Stokumuzda ise 100 adet kalacaktır. Konsinye İade fatura işlemi de aynı iade fatura işlemi gibi yapılacaktır.

Stok Listesi ve ilgili ürün seçimi yapılmış iken [F12 Diğer] -> Malzeme Durumu ekranından da aşağıda yer alan ürüne ait yapılan konsinye hareketlerini takip gerçekleştirilmektedir.

Son olarak da; Konsinyelerde ki 2. Koşul için ise İrsaliye listesinden [F4 Ekle] -> Alım -> Konsinye Mal Alım veya Konsinye Mal İade seçeneği ile devam eden işlemler 1. durumda ki gibi işlemleri tamamlanacaktır..

Kare Barkod; siyah beyaz hücrelerden meydana gelen, iki boyutlu özelliği ile içerisinde bir çok detayı tek barkod içerisinde kullandırma özelliği olan bir barkod çeşidir. Kare barkod çeşitleri arasında QR Kod, DataMatrix ve Aztec gibi çeşitlere ayrılmaktadır.

DİA Seri-Lot Barkod Basımı ekranından yararlanarak DataMatrix yöntemi ile barkodlar oluşturulup kullanılması sağlanabilmektedir.

Bu barkodları basabilmek ve kullanabilmek için DİA yazılım üzerinde izlenecek adımları şu şekildedir;

Kare Barkod Tanım <scf2421> kartı ile sisteme hangi bilgilerin bulunması kare barkod kullanımı olacak ise, o tiplerde isimler vererek şablonlar tanımlaması gerçekleştirilecektir. T.O.B.B’un belirlediği GS1 Standartları çerçevesinde belirlenen bazı sabit değerler ile başlayacak şekilde, ürünleri barkod, seri, tarih, lot veya diğer bilgilerini içeren kare barkod yapılanması DİA üzerinden yapılması mümkündür.

Yukarıda yer alan bilgiler üzerinde yer alan Değer kısmına yazılan, 01 (GS1 Uygulaması Barkod Sabiti) toplam 2 karakter sayısına sahip olduğu için; başlangıç ve bitiş değerleri toplam aralık 2 karakter olacak şekilde hazırlanmıştır ve satır tipi sabit değer olarak seçilmiştir. Devamında bulunan satırda, stok ana barkod seçilmiş ve kaç karakterli barkodlar oluşturulacak ise başlangıç ve bitiş değerleri girilmiştir. Yine GS1 Standartlarında 21 (GS1 Uygulaması Seri-Lot Sabiti) değeriyle Seri-Lot bilgisinin yer alacağı belirtilmiş ve devamında bulunan Seri-Lot için şablon girilmiştir.

Şablon kullanımları bu şekilde tanımlanması gerçekleştirilecektir. 

Bir sonraki takip eden adımda Stok Kartı içerisinde yer alan Kare Barkod Şablon tercihi, stok takip şekli ve barkod kısımları ayarlanmalı/doldurulmalıdır.

Resim üzerinde yer alan, 01 kodlu kare kod şablonu seçilmiş, seri takip tercihi açılmış ve barkod kısmına toplamda 13 karakterli bir barkod numarası oluşturulmuştur.

Alım veya Satış işlemlerinden barkod ile Mal Kabul veya Sevk işlemi gerçekleştirilecek ise, hangi bilgileri içeren kare barkod okutulacağı yukarıdaki şekilde Barkod kısmına eklenen açılır şablon listesi içerisinden seçilmelidir.

Kullanımı sırasında örnekte olduğu üzere, satırda ürünü seçmeden satış veya alış fişinde barkod kısmında şablon seçimi yapılır ve kare barkod okutulur. Okutma esnasında örnekte yer alan şablona uygun olarak şekilde 01-1234567891234-21-12345-17-040420 yani 01 Sabit – Stok Ana Barkod – 21 Sabit, Seri – Lot Numarası – 17 Sabit – 6 Haneli Tarih Bilgisi yer almalıdır. Hatalı ya da eksik bilgi içeren barkodlar sistem tarafından kabul edilmeyecektir.

Şablonlar kullanıma şekline göre değişkenlik gösterebilir, çeşitlendirilebilir. Şablon üzerinde öte yandan kullanabileceğimiz diğer kısımlardan bazıları ise; Stok Grup, Özel 1-10 Kod, Stok Ek Alanlar, Seri Lot Kartı, Tarih ve Not kısımlarıdır.

Hızlı satış ekranında yer alan Possify PS-200F marka fiyat gör cihazıyla entegrasyon işlemi gerçekleştirilebilir. Cihaza com port üzerinden bilgi akışı sağlanabilmektedir. Aktifleştirmek için sistem parametrelerinde “scf.11.97” numaralı parametresinde hangi com porta bağlıysa o com port seçilmelidir. Ardından her barkodla ürün okutmada otomatik olarak bilgi ekranda görüntülenecektir.

İlk satırda ürün adı A miktar A birim fiyat bilgisi yer almaktadır. İkinci satırda fatura toplam tutarı bilgisi yer almaktadır.

Global Barkod Listesi
Her ürüne ait sabit barkod numaraları bulunmaktadır. Bu numaralar ürünün paketinin üzerine basılıdır, ve değişmezler. Özellikle market müşterilerimizin hızlı ve pratik bir şekilde stok eklemelerini gerçekleştirebilmeleri için bir barkod veri tabanı kurduk ve bunu merkez sunucumuza kayıt ettik. Bu veri tabanında barkod numarası, ürün adı, KDV satış, KDV toptan satış bilgilerini içermektedir. Yeni ürün listeleri geldikçe veri tabanımıza ekleyeceğiz.

Son Kullanıcıya Faydası
“Mağaza satış ekranı üzerinde bir barkod okutma işleminde ürün bulunamadı yeni stok kartı açmak istiyor musunuz?” şeklinde bir uyarı mesaj açılır. Evet seçeneğini seçersiniz hızlı stok kartı açma ekranı açılır. Bu işlem adımında DİA merkez sunucuda bu barkoda bağlı ürün bulunmakta diye veri tabanından kontrol gerçekleştirilir. Varsa bilgileri çekilir. Otomatik olarak ürün adı ve KDV bilgileri ekrana getirilir. Kullanıcıya fiyat girip kaydetme işlemi kalıyor.

NOT: Eğer istenilirse bu listenin tamamı Excel formatında alınarak müşterinin sunucusuna veri aktarım yoluyla da aktarma işlemi yapılabilir. Örneğin yeni bir market kullanıcımız bulunmakta ama tek tek stok kartları oluşturmak yerine, toplu şekilde aktarım işlemi yapılabilir.

Ödeme Planı  kartında, Kampanya Fişi Satır Alanı  yeni eklenen “Fiyat Grup” çoklu seçim alanı için genel bilgilendirmedir.

Amaç; Özellikle perakende sektöründe yaşanılan aşağıda yer alan örnek etiketteki gibi küsuratlı fiyat giriş ve perakende fiyat yönetimini kolay hale getirmek.

Sektörde çoğunlukla fiyatlar % indirim değerleri ile kampanyaya girilemiyor, bir satış tekniği olarak “Sabit (Net) Fiyat” girilmesi şeklinde kullanılan bir yöntem.

Örneğin; Liste fiyatı 45 TL olan bir üründe %20 Nakit indirim girilir ise kampanyada 36 TL bulunur, ama mağazalar 35,99 girebilmek adına kampanyaları sabit yöntem ile girerek yapabilmek isterler.

Bu işlemi yapılırken, aynı fiş içerisinde yer alan Nakit Satış Fiyatı 35,99 görüp, Kredi Kartı (Tanım olarak çoğunlukla Taksitli kelimesi ile belirtilir) ile de alır ise 39,99 TL gibi bir satış fiyatını tek ekrandan yapılabilmesi. Öte yandan belirtilen bu üç fiyatı tek etiket içerisinden sistemden alınabilmesi istekleri aşağıdaki adımları takip ederek çözülebilir.

fiyat gruplama 1

DİA Üzerinden İzlenecek Adımlar;

  1. İlk önce ödeme planı kartları ekranına eklenen “Fiyat Grup” kısmına, “Fiyat Grup Listesi” ekranı üzerinden tanımlanan “NAKİT” ve “TAKSİTLİ” şeklindeki gruplar seçilir.
    Tanıtımı yapılan Nakit fiyat üzerinden çalışacak belirlenmesi ve gruplanması sağlanmış oluyor.
    Örneğin; kredi kartı tek çekim ödeme planları nakit grubuna atılarak, taksitli kredi kartı çekimleri için yüksek fiyat uygulanması sebebiyle taksitli grubu belirlenebilir.

fiyat gruplama 2

fiyat gruplama 3

  1. Kampanya giriş penceresi açılır, satırda stok kartı seçilir, 35.99 TL “Sabit Fiyat” girilir, kampanyanın satır kolonlarına eklenmiş olan “Fiyat Grup” kısmından “Nakit” fiyat grubu seçilir. Aynı stok kartı ikinci satıra yeninden seçimi yapılır, 39.99 TL “Sabit Fiyat” girişi yapılarak, fiyat grubundan “Taksitli” seçeneği seçimi yapılır. Aynı ekran üzerinden ürünün barkod numarası okutularak hızlı ve pratik bir şekilde stok belirleme işlemi de yapılması imkanı bulunmaktadır. Bu işlev stok seçimlerini hızlandırmak amaçlanarak kullanılır. Barkod okutulma işleminin ardından kaç adet fiyat grup kartı bulunuyorsa o sayıda satır olarak eklenir. Bu alan scf.18.16 numaralı parametre ile tek satır ya da fiyat grup kart sayısı kadar olması durumunu belirlemek için kullanılır.

fiyat gruplama 4

  1. Mağaza Satış  veya normal satış fişlerinde, eğer fiyat grubu tanımlıysa gelen bir combo seçim opsiyonu görülür. (Örnek görsel açıklama devamında bulunmakta) Bu kısımdan “Nakit” ve “Taksitli” seçeneklerinden biri seçilebilir. Müşteriye satışa başlandığında veya satış bitirilme adımında ödeme şekli sorulur. Buna göre kampanyası olan stok kartlarının NAKİT Fiyatları mı, veya TAKSİTLİ Fiyatları mı geleceği belirlenmiş olur. Tahsilat penceresine geçildiğinde, pencerede belirlediğimiz fiyat grubuna göre, ödeme planları listelenir, satış işlemi bitirilir. Örneğin; Taksitli seçim yapılmış bir satışta [F2 Kaydet] butonuna tıklandıktan sonrası sadece taksitli fiyat grubuna bağlanan ödeme planlarının listelenmesi yapılacaktır.

fiyat gruplama 5

  1. Etiket basım penceresinde kampanya fiyatları ismi ile eklenen kısmında etiketler nakit, taksitli ve liste fiyatlarını barındıracak şekilde basılabilir. Etiketler basılır iken hangi stokta kaç adet kampanya bulunuyor ise bunun bilgisi basım penceresinde “Kampanya Aktar” işlevi kullanıldığında “#FK” kolon bilgisinde verilmektedir. Buradaki amaç, seçilecek tasarımın kampanya etiket tasarımı mı, yoksa normal fiyat etiketimi basılacağına karar vermek amacıyla yapılmaktadır.

fiyat gruplama 6

fiyat gruplama 7

  1. Malzeme Fiyat Kart Güncelleme (Hızlı) da ürünün barkod numarasını okutup hızlı fiyat güncellemesi gerçekleştirebilirsiniz.

fiyat gruplama 8

  1. Kampanyalar Listesi   penceresine “Şube” kısmı eklenmiştir. Bu alanda şube yetki çeşitlerine göre her kullanıcının yalnızca yetkili sahibi olduğu şube kampanyalarını görmesi sağlanmıştır.

Diğer Ek Notlar:

  • Perakende kullanımında kampanya girişlerinde, kampanya fişinin KDV satır tipi genel kullanımda “Dahil” tercih edilebilmektedir. Bu durumlarda scf.14.40 parametresi ayarlanmalıdır.
  • Kampanya satırı kolonlarında ki Fiyat1, Fiyat2, … adları sistem parametrelerindeki Fiyat Etiket adlarından gelmesi sağlanmıştır.

Dia Yazılım Kampanyaları

.

Şubat Ayı Fırsatları

Videoyu Oynat
[elementor-template id="8529"]
Open chat
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabilirim?